Blog

Verzoekje voor een blog? Neem contact met ons op!

We krijgen regelmatig de vraag wat nu het verschil is tussen JavaScript en TypeScript, en of het nog wel zinnig is om JavaScript te leren nu je vooral TypeScript gevraagd ziet.

Wat is JavaScript?

JavaScript is een scripttaal met de wortels in de jaren '90. Deze wordt veel gebruikt om interactieve webpagina's te maken. Als er bijvoorbeeld na 30 seconden op de website en chatbox omhoog komt, of je klikt een cookie melding weg, of een menu rolt uit als je er op klikt. Dit is allemaal JavaScript in actie. Je browser begrijpt JavaScript dus. JavaScript wordt ook gebruikt om requests te doen naar de server (backend) van de applicatie. Tegenwoordig wordt JavaScript niet alleen gebruikt in de browser, maar ook op de server met behulp van Node.js. De populariteit van JavaScript is hard gestegen de laatste jaren, mede doordat websites zo'n grote rol spelen, maar ook door de mogelijkheden van JavaScript op de server.

Wat is TypeScript?

TypeScript is een soort JavaScript++, het is een superset van JavaScript en geen losstaande taal. Het is een stuk nieuwer, namelijk uitgekomen in 2012. Pas vanaf 2015 werd het ook echt veel gebruikt. Alle TypeScript kan omgezet worden naar JavaScript, het is een mooie syntax om duidelijke en overzichtelijke JavaScript code te schrijven. Je kunt het zien als een soort slim laagje bovenop JavaScript dat een aantal dingen heeft die JavaScript niet op een makkelijke manier toegankelijk maakt. MetTypeScript kun je gewoon JavaScript libraries gebruiken.

JavaScript vs TypeScript voor niet-developers

Met TypeScript kun je op een eenvoudige manier een aantal dingen programmeren die voor een gevorderd programmeur wenselijk zijn om te doen. In grote omgevingen levert TypeScript doorgaans beter te onderhouden code op, omdat TypeScript minder vrijheden heeft om dingen slordig te doen dan JavaScript. Onder water wordt TypeScript omgezet naar JavaScript. Door TypeScript te leren kom je ook een en ander te weten over JavaScript, en als je al JavaScript kunt is het makkelijker om TypeScript te leren. Je ziet vaak dat kleinere projecten JavaScript zijn en grotere TypeScript. Tegenwoordig gebruikt Angular ook TypeScript, dit heeft behoorlijk bijgedragen aan de populariteit van TypeScript (en het succes van Angular).

JavaScript vs TypeScript voor developers (don't worry als je dit stukje niet snapt)

Zoals hierboven al aangegeven is TypeScript strenger dan JavaScript en levert het daardoor beter te onderhouden code op en maakt het makkelijker om code te structuren, daarnaast is TypeScript gefocust op OOP. Het is daarom gebruikelijke voor grote projecten dan JavaScript. TypeScript ondersteunt prototyping, typing en interfaces. Een aantal dingen die JavaScript niet zelf heeft. Daarnaast moet TypeScript gecompileerd worden voordat de browser er iets mee kan, dit kost natuurlijk tijd (nadeel). Het wordt met het compileren vertaald naar JavaScript. Zoals we al zeiden is het geen losstaande taal, als je de extensie van een .js bestand naar .ts wijzigt, is het een geldig TypeScript bestand geworden. Met TypeScript kun je ook gewoon de JavaScript libraries gebruiken.

Conclusie

JavaScript is een enorm populaire scripttaal en TypeScript is een taal die daar bovenop gebouwd is met wat extra functionaliteiten. Voor grote projecten heeft doorgaans TypeScript de voorkeur, omdat dit een gestructureerder geheel oplevert. Voor kleine projecten wint JavaScript het nog steeds. De talen lijken erg veel op elkaar, en als je de één kunt, is overstappen naar de ander relatief simpel.

Wil je JavaScript leren? Kijken dan even bij onze training JavaScript programmeren :)