Blog

Verzoekje voor een blog? Neem contact met ons op!

Met de huidige situatie in veel branches, krijgen we nog meer vragen dan ooit over omscholing naar software developer. Hoe weet je of software development bij je past? En hoe word je dan vervolgens een software developer?

Wat doet een software developer?

Dit is natuurlijk een beetje een open deur, maar een software developer, ook wel software ontwikkelaar, of programmeur, maakt software (oftewel: computerprogramma's, applicaties, apps). Dit kunnen ze op verschillende manieren doen, meestal door te coderen. Dit is niet het enige dat software developers doen, ze zitten niet de hele dag 8 uur lang te coderen. Veel van het werk is overleg: snappen wat er gecodeerd moet worden, discussiëren over hoe een applicatie opgebouwd moet worden, junior collega's helpen, collega's uit andere teams helpen met het stukje software waar jij op zit te begrijpen, en nog veel meer. Het is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een beroep waarbij je nauw met andere mensen samenwerkt. En natuurlijk zit je ook een groot deel van de dag te coderen, maar het komt vaak voor dat er een dag is dat je daar als software developer (haast) niet aan toe komt. Met andere woorden, het maken van goede software is nog zoveel meer dan alleen maar coderen.

Is software development iets voor mij?

Om software development leuk te vinden, moet je van puzzelen / nadenken houden en van het maken van dingen. Daarnaast moet je het natuurlijk niet vervelend vinden om veel achter de computer te zitten. Wat ik zelf zo superleuk vind aan software development is onder andere het puzzelen, maar ook de vele mini-succesjes die je hebt op een dag als er iets werkt en je ziet dat je steeds mini stapjes vooruit aan het maken bent met wat je codeert. Daarnaast vind ik het heerlijk om achter een computer te zitten, en de combinatie van samenwerken met in mijn eigen bubbel code tikken is erg fijn. Wat ik minder leuk vind is het gestoord worden als ik net lekker in mijn eigen bubbel zit te coderen, maar ook dat hoort erbij, want je werkt nou eenmaal doorgaans met meerdere mensen aan een product.

Hoe word ik een software developer?

Het is zeker niet makkelijk om een software developer te worden. Vooral het begin is pittig, maar na een tijdje dan gaat het ineens heel snel. De sleutel hier is dus niet opgeven. Dus waar begin je dan? Tja, dat ligt een beetje aan je interesse. Er zijn grofweg twee kanten om te kiezen als beginner: frontend en backend. Frontend developers houden zich voornamelijk bezig met de user interface en de werking van de website, backend developers houden zich bezig met de logica en het ophalen en opslaan van data. Het is in mijn ogen niet zo dat het ene moeilijker is dan het andere, het vooroordeel bestaat vaak dat de backend moeilijker is. Het is vooral een beetje anders.

Als je hebt gekozen wat je wil, frontend of backend, dan moet je met een taal beginnen. Voor frontend developers is dit in eerste instantie eenvoudig, dat wordt HTML, CSS en JavaScript om te beginnen. En daarna kies je een framework, bijvoorbeeld React, Angular of Vue. Welke je kiest maakt in mijn ogen niet heel veel uit, je gaat het toch pas echt leren op je werk. En als je snapt hoe Angular werkt na een paar weken bestuderen, dan heb je ook snel genoeg door hoe Vue of React werkt.

Bij backend is er nog veel meer keuze, maar ook hier geldt dat het niet echt uit maakt wat je kiest. Java, Python, C#, PHP, Ruby... Allemaal prima talen.

Het belangrijkste, voor zowel frontend als backend, is dat je ergens begint. En daarna is het belangrijkste dat je je niet laat ontmoedigen als het allemaal af en toe heel erg veel lijkt. Het goede nieuws is dat dit heel erg normaal is, het slechte nieuws is dat je ook later soms een beetje ondergesneeuwd zult zijn, net als al je collega's steeds als ze zich realiseren hoe ontzettend veel ze niet weten. En dat is oké en helemaal normaal voor software developers.

En waar begin je? Ik raad je aan om gewoon met één cursus te beginnen. En niet te moeilijk te doen over welke dat precies is. Je kunt online een tutorial volgen. Besteed één dag aan een tutorial voor beginners in frontend of backend en kijk eens waar je eind van de dag staat. Kom je er niet uit dan zijn er meer dan genoeg beginnerscursussen te vinden waar je op gang geholpen wordt. En als je eenmaal op gang bent dan wordt het pas echt leuk.

En dan is er nog meer goede nieuw! Namelijk dat het in dit vakgebied echt niet moeilijk is om een baan te krijgen zonder het gestudeerd te hebben aan een MBO/HBO/universiteit. Als je aan kunt tonen dat je het software development vak in de vingers hebt, kun je doorgaans makkelijk aan werk komen. Ook zijn er genoeg IT traineeships voor omscholers. Zeker na je eerste baan heb je het voor het kiezen. Na een paar maanden bij je eerste baan, of mogelijk wanneer je nog maar op Linkedin plaatst dat je bezig bent om software developer te worden, komen de recruiters van alle kanten op je af. Toch wel het advies om niet overmoedig te worden. De leercurve die we normaal gesproken zien gaat ongeveer zo:

  1. Super moeilijk
  2. Pfoe wat veel
  3. Hey nu begin ik het te snappen
  4. Ha, ik kan dit
  5. Oh help, er is nog zoveel dat ik niet weet

Eenmaal bij stap 5 begin je het echt onder de knie te krijgen ;)

Als je nog vragen hebt, stuur gerust een berichtje!