Kinderen zitten graag achter schermpjes. Dan kunnen ze net zo goed iets nuttigs er op doen, bijvoorbeeld spelenderwijs leren programmeren.
Toen in 2020 bekend werd dat de scholen dicht gingen, wilden we wat doen om te helpen bij het entertainen van de kinderen. Dit werden gratis 3 uur durende workshops programmeren voor kinderen. De kinderen maakten in deze trainingen stap voor stap een spelletje. Spelletjes maken is natuurlijk superleuk, en als bonus moesten ze hiervoor wat basis programmeerlogica gebruiken. Denk hierbij aan: als het pijltje naar rechts is ingedrukt, dan draai het poppetje naar rechts en zet 10 stappen. Dit kon ook nog wel een stukje ingewikkelder worden. Wij gebruikten hiervoor de tool Scratch van MIT. Het was een groot succes, in 2020 hebben we meer dan 500 deelnemers gehad in de kids cursussen. Het werd op een gegeven moment opgepakt door bedrijven, en die huurden ons in om de kinderen van het personeel een workshop aan te bieden. Naast programmeerworkshops werden dit ook nog andere workshops, bijvoorbeeld over online veiligheid. (Dit vonden de trainers minstens net zo leuk als de cursisten, de input van de kinderen was werkelijk geweldig.)
De laatste tijd krijgen we dan ook vaak vragen van cursisten: hoe kan ik mijn kinderen spelenderwijs wat basisprincipes van programmeren bij brengen? Of misschien zoek je een leuk cadeautje voor een kind van een bevriende software developer. Je vindt ze hieronder!
Leuke bronnen om kinderen te helpen leren programmeren (online)
Scratch
De favoriet hier is toch wel Scratch. Dit omdat je met Scratch heel erg makkelijk je eigen spelletjes kunt maken. En je moet daarbij programmeren. Zonder dat je echt hoeft te typen, maar je sleept wel de basisbouwblokken van programmeertalen in het veld om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. Je vindt onze Nederlandstalige tutorial op BrightBoost Youtube.
Code.org
Maak bestaande spelletjes na en los problemen op door met blokjes te programmeren, zo zijn er bijvoorbeeld minecraft look en feel puzzels. Dit is een heel erg laagdrempelige tool die eigenlijk altijd wel punten scoort. Geschikt vanaf een jaar of 8 en zeker wel moeilijk genoeg om tot een jaar of 14/15 leuk te zijn.
CodeMonster
Wel in het Engels, maar met pagina vertalen kom je vast een heel eind. Leuke tool om wat echte code te leren! En daardoor wellicht pas interessant vanaf een jaar of 12. Je vindt het hier.
Gaaf speelgoed (voor ouder en kind) om te programmeren
Hier ben ik wellicht iets te veel fan van, maar we proberen hier thuis van alles. Voor het meeste zijn ze nog een beetje jong, maar er zitten ook dingen tussen voor de allerkleinsten.
Sphero: ook leuk voor ouders
Een bal die je allerlei routes kunt programmeren, met hindernisbanen. En op verschillende manieren te besturen. Ook leuk van het merk Sphero zijn de little bits. Jammer dat dit merk behoorlijk aan de prijs is, maar het is wel echt prachtig speelgoed!
Voorlezen met avontuurlijke programmeerpuzzels kan met het boek Hello Ruby. Ook de andere boeken uit deze serie zijn heel erg leuk om de kids wat over computers te leren. Ik denk dat dit pas leuk is vanaf een jaar of 7.
Fisher price rups: voor de mini programmeurs
Voor kinderen vanaf een jaar of 2 heeft Fisher Price een rups die "te programmeren" is. Door de schakels in een bepaalde volgorde te doen, legt de rups een bepaalde weg af. Deze heb ik zelf nooit gehad, maar het klinkt wel heel erg grappig.
Robot kat
En dan zijn er ook nog talloze robot katjes, konijntjes en hondjes die je kunt programmeren met een app! Leuke cadeautjes, bijvoorbeeld deze van Clementoni.