Blog

Verzoekje voor een blog? Neem contact met ons op!

1 januari 2021. Het eind van een era. Nee niets COVID19 of vaccin gerelateerd, ook niet het mogelijk permanente vuurwerkverbod. Ik heb het over dat Adobe niet langer Flash support. Flash is een computerprogramma waarmee interactieve internetmedia (spelletjes, animaties, websites, webapps) gemaakt kunnen worden. En om die dan te kunnen gebruiken, heb je die Flash plugin in de webbrowser die je steeds moest updaten en actief toestemming voor moet geven om te kunnen gebruiken. Dat was natuurlijk wel vervelend, maar dankzij Flash hadden we al heel vroeg spelletjes en animaties op websites. Dit is echt een hoofdstuk uit onze digitale webontwikkeling. De meningen over Flash lopen de laatste jaren flink uit een. En het is op zich zeker niet gek dat techneuten anti zijn, het is ook echt niet meer van deze tijd. Als we kijken naar wat Flash ons gebracht heeft in het begin, dan denk ik toch dat we niet moeten vergeten om het te waarderen en de ongelooflijke charme van deze verouderde legende in te zien. Het heeft het internet al vroeg een stuk kleurrijker, beweeglijker en interactiever gemaakt.

Bestaat Flash dan nu niet meer?

Nu Flash niet langer gesupport wordt, wil dat niet zeggen dat het niet meer bestaat. Als de computer Flash begrijpt, dan kan Flash nog steeds gebruikt worden (default zal het geblokkeerd worden). Maar stel dat er iets wijzigt aan browsers waardoor Flash niet meer werkt, dan gaat Adobe dat niet oplossen door met een nieuwe versie te komen. Dit zat er al een hele lange tijd aan te komen, en ondanks dat er nog heel veel Flash content op het web is, gebeuren de laatste jaren nieuwe ontwikkelingen zelden in Flash. Dat is nu helemaal van de baan. We zullen dus ook zien dat Flash helemaal uit zal sterven.

Welke technieken vervangen Flash?

Al een langere tijd zijn er betere alternatieven en werd er nog maar relatief weinig nieuw gemaakt in Flash. Dit is omdat sinds de opkomst van HTML5 de noodzaak hiervoor weg is. HTML5 is een veel beter alternatief. Het is veiliger, stabieler en in zekere zin ook simpeler.