De laatste 5 jaar zijn er meer dan 300 deelnemers geweest voor onze IT voor dummies trainingen. Deze trainingen richten zich op professionals die veel met software specialisten te maken hebben, maar zelf geen technische achtergrond hebben. In twee tot drie sessies wordt uitgelegd hoe een applicatie is opgebouwd, wat de frontend en backend is, wat APIs zijn etc. In deze trainingen zijn we een aantal veel voorkomende aannames tegen gekomen. In dit artikel bespreken we er drie, zodat jij die fouten alvast niet maakt!
Data in de cloud zit in de lucht
Dit is een veel voorkomende gedachte onder de “dummies” op gebied van programmeren. Je foto’s die je upload naar je dropbox staan echter niet op een zacht wit wolkje, maar die staan gewoon op een computer. Een computer die verbinding heeft met het internet, waardoor jij je foto er vanaf al je devices met een internetverbinding van af kunt halen. Deze computer staat vaak in het buitenland. En niet om je bang te maken, maar daar gelden andere wet- en regelgeving, dus wellicht ben je niet de enige die je foto ziet.
Software developers schrijven 1000+ regels code per dag
Het beeld van het aantal regels code dat een software developer per dag schrijft is in mijn training vaak hoger dan de werkelijkheid. Nu zijn er natuurlijk dagen dat je als developer enorm veel regels code schrijft, maar 1000+ regels haal ik alleen als ik begin met iets helemaal nieuw opzetten of een mega opruim/herschrijf sessie van oude code moet doen. Soms ben ik een uur bezig om één regel aan te passen (en soms zelfs twee uur). Het is niet zo snel geschreven als een e-mail typen. Er moet veel uitgezocht worden. Daarnaast moet de geschreven code getest worden, en wordt er ook redelijk veel overlegd over nieuwe dingen die gemaakt moeten worden en over problemen die gemeld zijn.
Programmeren moet je aanleg voor hebben, het kan anders niet aangeleerd worden
Tijdens de training programmeren voor dummies denkt het meerendeel van de deelnemers dat ze heel ver van software developers af staan en dat programmeren een soort gave is waarmee software developers geboren zijn. Natuurlijk is er een bepaalde vorm van intelligentie vereist om te kunnen programmeren, maar doorgaans hebben de deelnemers deze ook omdat ze sowieso al HBO+ niveau beroepen uitvoeren. Aan het eind van de training hebben dan ook de mensen die dachten totaal geen “aanleg” te hebben voor programmeren, wél zelf geprogrammeerd… Dus ik denk dat het veilig is om te zeggen dat het uiteraard helpt als je affiniteit hebt met programmeren, maar dat het toch echt aan te leren is óf dat veel meer mensen er aanleg voor hebben dan dat ze denken.