Blog

Verzoekje voor een blog? Neem contact met ons op!

Python is razend populair, met name de laatste twee à drie jaar is de opkomst enorm. Niet gek dus dat veel mensen zich afvragen of ze met Python moeten beginnen. Python is een zeer geschikte taal voor beginners, omdat het makkelijk en snel begint. Als je al wat ervaring met programmeren hebt, zul je zien dat je Python heel snel op kunt pakken. 

Wat moet je weten voordat je gaat beginnen?

Beginnen met programmeren is super leuk en je zult zien dat je grote stappen kunt maken als je niet opgeeft bij de eerste tegenslag. Google is je vriend hier! Het is heel normaal dat je in het begin van error naar error gaat, zo zijn alle developers begonnen. De syntax van een programmeertaal is welke regels er zijn om instructies te schrijven. De syntax van een taal is altijd even wennen. Als je eenmaal de eerste snapt dan pak je ook vrij snel een andere taal op. Nu is de Python syntax wel anders dan veel andere talen. Op een bepaalde manier is het simpeler en oogt het veel lichter.

Dus zelfs als je al andere talen kunt, dan zal de syntax van Python even wennen zijn. Veel minder haakjes, meer dubbele punten en het juiste niveau inspringen is nu een harde verplichting. Je code werkt niet als je dat niet goed doet. Python ziet aan de hand van hoe ver dat code is ingesprongen welke stukken code waarbij horen.

Python omgeving opzetten

Je computer moet de Pythontaal kunnen begrijpen, hiervoor zul je Python moeten downloaden. Dit doe je hier: https://www.python.org/downloads/ 

Python komt met IDLE, een prima programma om je eerste Python modules te schrijven. Als je echt aan het ontwikkelen gaat zul je al snel een andere editor willen. Editors om code in te schrijven heten IDE's (Integrated Development Environment). Er zijn veel goede IDE's voor Python. Zelf adviseren wij PyCharm. PyCharm is een IDE die speciaal voor Python is. Andere editors die heel populair zijn en ook Python ondersteunen zijn Atom en Visual Studio Code. Deze kun je via hun sites downloaden. Vervolgens installeer je je IDE en je omgeving is klaar voor de start.

Hoe pak je het op?

Iedereen leert natuurlijk anders. Waar de ene graag uit een boek leert, leert de ander graag door een video tutorial te volgen, en weer een andere volgt liever een training. Waar je in ieder geval niet aan ontkomt, is dat je het moet gaan doen. Om goed met Python te leren werken, zul je vlieguren moeten maken. Als je nog nooit geprogrammeerd hebt dan zijn kleine oefeningen een goed startpunt. Als je al wat meer ervaring hebt met programmeren kun je wellicht een echt project(je) oppakken en met Python gaan doen.