Blog

Verzoekje voor een blog? Neem contact met ons op!

De laatste tijd komen er veel vragen binnen rondom de Java certificeringen. Niet heel gek, want daar is ook een en ander veranderd de laatste tijd. Voorheen kon je OCA als eerste certificaat halen, gevolgd door OCP als tweede certificaat. Dit ging dan om OCA8 (1Z0-808) en OCP8 (1Z0-809), gebaseerd op Java 8. In maart 2019 kon je je ook certificeren op Java 11 niveau. Alleen is er geen OCA certificering meer. Je kunt nu alleen nog OCP gecertificeerd zijn, maar dan moest je daar twee examens voor doen: OCP Java 11 SE Programmer 1 (1Z0-815) en OCP Java 11 SE Programmer 2 (1Z0-816). Sinds oktober 2020 is het weer veranderd. OCP11 bestaat niet meer uit twee examens, maar uit slechts één examen (1Z0-819) dat veel onderwerpen bevat, maar wel slechts de helft van de tijd omvat (90 minuten ipv 3 uur).

Verschil tussen OCA8 en OCP11

Nu er geen OCA voor 11 meer is, zie je dat nog veel beginnende developers kiezen voor OCA8. OCP11 is voor beginners (doorgaans) te pittig. Dus als je een certificering wilt behalen is OCA8 de beste keuze. OCA8 duurt drie uur en bestaat uit 80 vragen. OCP11 duurt 90 minuten en bestaat uit 50 vragen. Als je al vrij veel ervaring met Java hebt is het wellicht handiger om toch voor OCP11 als eerste certificering te kiezen.

Verschil tussen OCP8 en OCP11

De verschillen tussen OCP8 en OCP11 zijn behoorlijk. Inhoudelijk voor het examen zijn er wel een aantal belangrijke verschillen, maar qua wat het betekent om te hebben zijn de verschillen kleiner.

Wat je verder extra moet weten voor OCP11 (grofweg):

– modular programming basis
– modularizing van je niet pre Java 9 applicatie
– interfaces kunnen private methods hebben
– secure coding
– services in modular application
– annotations

Onze persoonlijke ervaring is dat OCP11 iets makkelijker is, dit is ook te zien aan wat je minimaal moet halen om te slagen: 68% ipv 65%.

OCP8 of OCP11?

Regelmatig krijgen we vragen of het slimmer is om voor 8 te gaan of misschien toch voor 11. Als je project nog met 8 werkt dan lijkt het logisch om daar de certificering te halen. Toch raden wij altijd aan om de laatste certificering te pakken en je even bewust te maken van wat er nieuw is. Dit is beter voor je CV, omdat je op die manier de meest recente certificaten hebt. Het is waarschijnlijker dat je met je OCP11 aangezien wordt voor iemand die 8 ook wel kan, terwijl je met OCP8 niet vanzelfsprekend kennis hebt over 11 (zeker vanuit het oogpunt van een niet-technische hiring manager).